فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 98، زمستان 1398)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 98، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن فصل
  • مقالات
  • محمدکریم محمدی، جلیل کریمی، قدرت احمدیان صفحه 11

    سوریه برای کشور ما دارای اهمیت راهبردی است. ظهور ناگهانی کردهای سوریه در متن تحولات سیاسی منطقه.ء در یک بازه زمانی فشرده» به‌ویژه بعد از تحولات 2011 سوریه که ابعادی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای یافت. توجه بسیاری از پژوهش‌گران را به خود جلب نمود. کردهای سوری که تا قبل از بحران» به‌مثابه اشباحی نامریی مورد توجه بودند. ناگهان به‌صورت یک بازیگر جدی در تحولات ظاهر شدند. این مقاله قصد دارد با رویکردی تاریخی و در چارچوب نظریه گفتمان» به این پرسش پاسخ دهد که کردها در سوریه چگونه به حاشیه رانده شده و چگونه به متن بر کشتند؟ در پاسخ به این پرسش., نگارندگان با واکاوی پس‌زمینه‌های تاریخی به حاشیه رانده شدن همچون سیاست‌های دوران قیمومیت. تحولات دوران گذارء بعث و مناسبات کردی- سوری از مهمترین عوامل به حاشیه‌رانی کردها بوده است. از دیگر سو از منظر گفتمانی, اتخاذ گفتمان کنفدرالیسم دموکراتیک به‌جای گفتمان ناسیونالیستی» بعد از تحولات سال 02011 نقش مهمی در به متن آمدن کردها در شمال سوریه داشته است. از مهمترین یافته‌های این پژوهش. توجه به نقش چرخش گفتمانی در تحولات شمال سوریه بوده است و منطقه‌ای زیادی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سوریه، کردها، بعث، گفتمان، کنفدرالیسم دموکراتیک
  • غلامعلی چگینی زاده، سید رضا موسوی نیا، فرشید ایمنی صفحه 55

    از زمان تشکیل سه کشور ترکیه سوریه و عراق» حوزه رودخانه‌های دجله و فرات همواره تنش‌های مختلف آبی را تجربه کرده است؛ به‌علاوه اجرای پروژه‌های آبی متعدد از سوی این کشورها (به‌خصوص کشور ترکیه) بر شدت این تنش‌ها افزوده است. اتمام پروژه‌های 0083 و تغییر آب و هوایی در سطح گسترده و متعاقب آن تنش‌های ناشی از کاهش شدید منابع آبیء می‌تواند به زمینه‌ای برای بروز تنش‌های سیاسی میان کشورهای ترکیه» سوریه و عراق تبدیل شود که در این پژوهش با بهره‌گیری از این فرضیه به بررسی تاثیر این موضوع بر روابط سیاسی میان کشورهای این حوزه آبی پرداخته می‌شود. در این مقاله وضعیت آب در هر سه کشور و تنش‌های آبی داخلی و منطقه‌ای میان آنها با استفاده از نظریه مکتب کپنهاگ در ابعاد امنیت نظامی» سیاسی» اقتصادی» اجتماعی و محیطزیست مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نیز نشان می‌دهد که موضوع مناقشات آبی در این حوزه به‌دلیل تاثیرگذاری بر صنعت کشاورزی» افزایش بیکاری» فقرء مهاجرت. خشک شدن تالاب‌ها و رودهاء شکل‌گیری پدیده گرد و غبار و بحران مشروعیت. چهار بعد امنیت (سیاسی,» اقتصادی, اجتماعی و زیست‌محیطی) را با خطر جدی مواجه نموده است. با این وجود به‌دلیل ضعف نظامی دو کشور عراق و سوریه و توان بالای ارتش ترکیه نسبت به این دو کشورء نمی‌توان احتمال تهدید امنیت نظامی را در آینده‌ای نزدیک متصور بود.

    کلیدواژگان: مناقشات آبی، ترکیه، سوریه، عراق، مکتب کپنهاگ، امنیت آبی
  • احسان اعجازی، ارسلان قربانی، رضا سیمبر، احمد جانسیز صفحه 85

    سیاست خارجی تهاجمی ایالات‌متحده در قبال جمهوری اسلامی ایران (2000-2017) را می‌توان ناشی از بنیان‌های درونی سیاست خارجی این کشور به‌حساب آورد. یکی از این بنیان‌های درونی. لابی‌های متعدد فعال در نظام سیاسی_ اقتصادی ایالات‌متحده می‌باشد. برای تبیین سیاست خارجی ایالات‌متحده بر اساس بنیان‌های درونی‌اش» می‌توان از نظریه واقع گرایی نوکلاسیک بهره گرفت. در سال‌های اخیر همگرایی عمیقی بین لابی‌های صهیونیستی و عربی در جهت مقابله با منافع جمهوری اسلامی ایران شکل‌گرفته است؛ به‌گونه‌ای که هر دوی آنها در تلاش هستند تا قوای سه‌گانه در آمریکا را برای اتخاذ سیاست‌های ضد ایرانی اقناع کنند. بر همین اساس نویسندگان این مقاله به‌دنبال پاسخ به این سوال اصلی هستند که لابی‌های صهیونیستی_ عربی چه تاثیری بر سیاست خارجی ایالات‌متحده در قبال برنامه هسته‌ای ایران (2000-2017) داشته‌اند؟ نویسندگان مقاله با بکارگیری روش کیفی, مطالعه موردی درصدد هستند تا تاثیر هم‌زمان لابی صهیونیستی عربی بر رویکرد ایالات‌متحده در قبال برنامه هسته‌ای را بسنجند. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که در رابطه با ایران؛ لایی‌های صهیونیستی_ عربی در سال‌های اخیر به هدفی مشترک دست پیدا کرده‌اند؛ آنها درصدد ترغیب نخبگان سیاسی_ اقتصادی ایالات‌متحده برای پیگیری سیاست‌های ضد ایرانی از جمله تصویب قوانین تحریمی بوده‌اند.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی ایالات متحده، جمهوری اسلامی ایران، لابی صهیونیستی، لابی عربی
  • حسن مومنی، احمد ایرانخواه صفحه 109

    موقعیت منحصربه‌فرد جغرافیایی و عوامل اجتماعی استقرار یافته» خاورمیانه را تبدیل به منطقه‌ای استراتژیک کرده است؛ زیرا این قلمرو در مرکز سه قاره آسیاء اروپا و آفریقا قرار گرفته و کوتاه‌ترین راه‌های هوایی و آبی اروپا و آسیا از آن می‌گذرد. از این‌رو بررسی ابعاد گوناگون و تاثیرات منطقه‌ای فضای ماوراء جو بسیار ضروری است. اصطلاح ماوراء جو برای نخستین‌بار توسط اتحاد جماهیر شوروی در 4 اکتبر 01957 مطرح گردید و در دهه‌های معاصر نیز درباره آن پژوهش‌های بسیاری صورت گرفته است؛ بنابراین عصر کنونی ظهور تکنولوژی پیشرفته است که به‌سرعت در حال توسعه و گسترش می‌باشد. از این طریق دستیابی به فضاهای ماوراء جو نیز میسر شده است. در حال حاضر منطقه خاورمیانه دچار رقابت بسیار شدیدی است و کشوری که بتواند بر علوم مختلف. به‌ویزه فضای ملوراء جو تسلط پیشتری داشته باشد» جایگاه ریزه‌ای خواهده داشتء لذا شناخت و مطالعات در این بعد برای همگان بسیار مهم تلقی می‌شود و با توجه به شرایط کشور ایران در راستای پیشرفت‌های تکنولوژی و پیگیری برنامه‌های هوا- فضا این شناخت نفوذ سیاسی- اجتماعی ایران را افزایش داده و قدرت منطقه‌ای و حتی بین‌المللی این کشور را مضاعف خواهد نمود.

    کلیدواژگان: ماوراء جو، قدرت ژئوپلیتیکی، تکنولوژی فضایی، منطقه خاورمیانه
  • سعید عطار، الهام رسولی ثانی آبادی، طیبه اکبرآبادی صفحه 137

    قضیه کردی به‌عنوان قومی که فاقد دولت هستند پتانسیل لازم را برای به چالش کشیدن امنیت منطقه دارد. تشکیل دولت فدرال عراق و نقش کردها در آن و تشکیل حکومت نیمه‌مستقل کردی در شمال این کشورء مهمترین دستاورد کردهای عراق است و این مسیلهء امنیت ملی کشورهای دارنده اقلیت کرد را شدیدا تحتتاثیر قرار می‌دهد. همچنین دلایل اصلی عدم تشکیل دولت مستقل کردی در عراق عبارت است از مقتضیات ژیوپلیتیکی سرزمین‌های کردی, اختلافات داخلی در بین جریان‌ها و گروه‌های قومی کردء ضعف توان اقتصادی- نظامی و همکاری‌های پیدا و پنهان دول ذینفع در مسئله کردی که منجر می‌شود دولت‌های درگیر از این نقاط ضعف در جهت حفظ یکپارچگی خود و تخفیف این قضیه در سطح فرو ملی استفاده کنند. این نوشتار با بهره‌گیری از روش توصیفی- تحلیلی سعی دارد که از منظر رهیافت سازه‌انگاری و با تکیه بر عناصر مادی و معنایی بر بررسی ابعاد موضوع بپردازد. سوالی که در این پژوهش مطرح می‌شود این است که استقلال‌خواهی اقلیم کردستان عراق چه تهدیدها و فرصت‌هایی را برای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در پی دارد؟ با توجه به سوال مطرح‌شده. فرض نگارنده در این پژوهش این است که افزایش و گسترش مطالبات قومی در ارتباط با مسئله کردی در عراق همخوانی زیادی با مختصات امنیتی منطقه ندارد.

    کلیدواژگان: موازنه تهدید، اتحاد و ائتلاف، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، طرح ناتوی عربی، ایران
  • میلاد کیائی صفحه 163

    از سال 1949 تاکنون که اسراییل و ترکیه روابط خود را آغاز کرده‌اند مناسبات آنها از روابط کشورهای عربی و اسراییل بسیار متاثر بوده است. بعد از یک دهه روابط نزدیک اقتصادی» دیپلماتیک و نظامی روابط دوجانبه آنها در سال 2000 تیره شد. انتفاضه دوم» قدرت‌گرفتن اردوغان و حزب عدالت و توسعه» جنگ دوم لبنان و درگیری اسراییل و نوار غزه همگی مواردی‌اند که موجب تیرگی روابط شدند. دلایل اقتصادی و امنیتی زیادی برای همکاری ترکیه و اسراییل وجود داشته و دارد. این مقاله با استفاده از روش توصیفی_ تحلیلی با بررسی زمینه‌های روابط ترکیه و اسراییل نشان می‌دهد. با وجود منافع مشترک» تفاوت رویکردهای سیاسی دو کشور مانع حل‌وفسل اختلاقات به‌طور کامل می‌شود. گرچه مصالحه سال 2016 گمان همکاری‌های دوجانبه سال‌های گذشته را برانگیخت؛ اما هنوز زود است که بتوان از همکاری گسترده امنیتی و دیپلماتیک صحبت کرد. مدعای این مقاله این است که تا زمانی که حزب عدالت و توسعه در ترکیه قدرت را در دست داردء روابط دیپلماتیک در سطح محدودی باقی می‌ماند. جنانکه بهلحاظ تاریخی تمایز قابل شدن میان منافع اقتصادی و تفاوت‌های سباسی برای دو کشور ممکن بوده است.

    کلیدواژگان: اسراییل، ترکیه، خاورمیانه، فلسطین، امنیت منطقه ای
|
  • MohammadKarim Mohammadi, Jalil Karimi, Ghodrat Amadian Page 11

    Syria has strategic importance for Iran. Sudden rise of the Syrian Kurds in the context of regional political developments in the region in a rapid timespan, especially in light of Syrian developments on regional and transregional scales attracted the attention of many scholars. Syrian Kurds who were ignored as invisible ghosts before the crisis suddenly appeared as a serious actor in these developments. Drawing upon a historical approach and using the discourse theory, this article seeks to answer the question of how the Kurds in Syria were marginalized and how they returned to the content. To answer this question, the authors formulated the hypothesis that a set of historical factors such as the policies of the Mandate era, changes in transitional period, the Ba’ath Party and Kurdish-Syrian relations have been among the most important factors in marginalizing Kurds. The authors analyze the historical backgrounds of Kurdish marginalization and study their discursive context. On the other hand, the adoption of the democratic confederal discourse instead of a nationalist one has played a major part, from a discursive perspective, in bringing Kurds to the content in northern Syria in post-2011 period. One of the most important findings of this research has been paying attention to the role of discursive turn in the developments of northern Syria and showing this fundamental issue that, if the situation in northern Syria is stabilized, the hegemony of this discourse will have regional consequences.

    Keywords: Syria, Kurds, Ba’ath Party, Discourse, Democratic Confederalism
  • GholamAli Cheginizadeh, Seyed Reza Mousavinia, Farshid Imani Page 55

    Since the establishment of the three countries of Turkey, Syria and Iraq, the Tigris and Euphrates river basins have been consistently experiencing various water tensions. Besides, the implementation of several water projects by these countries (particularly Turkey) has exacerbated these tensions. The completion of the GAP projects along with the extensive climate change and subsequently the water disputers resulting from a severe reduction in the water resources can provide the ground for the rise of political tensions among Turkey, Syria and Iraq. Considering this hypothesis, this study is aimed at investigating the impact of this problem on the political relations among the countries situated in this basin. The authors investigate the water status in these three countries as well as their domestic and regional water tensions. Then, adopting the theories of the Copenhagen School, the water tensions and disputes among the three countries are analyzed in terms of five dimensions of security including military, political, economic, social, and environmental dimensions. The findings of the research show that the issue of water disputes in this basin, due to its impacts on agriculture, increased unemployment rate, poverty, migration, drying of the wetlands and rivers, formation of the dust phenomenon, and legitimacy crisis, has posed serious risks to four dimensions of security (including political, economic, social, and environmental). However, regarding the military weakness of Iraq and Syria besides the high capacity of the Turkish army compared to those two countries, the military security threats seem to be unlikely in the near future.

    Keywords: Water Disputes, Water Security, Copenhagen School, Turkey, Syria, Iraq
  • Ehsan Ejazi, Arsalan Ghorbani, Reza Simbor Ahmad Jansiz Page 85

    The U.S. foreign policy towards the Islamic Republic of Iran (2000-2017) resulted from domestic sources of American foreign policy. Various active lobbies are among the most important domestic sources of the U.S. foreign policy. In order to explain American foreign policy according to its domestic sources, the authors would use neo-classic realist theory. The authors would answer this main question: what are the impacts of the Israeli-Arab lobbies on U.S. foreign policy towards Iran’s nuclear program (2000-2017)? The findings would suggest that Israeli-Arab lobbies have achieved a common goal: they would seek to encourage US economic and political elites to adopt anti-Iranian policies such as imposing economic sanctions. In fact, Israeli lobbies and Arab lobbies have coordinated their efforts to persuade U.S. lawmakers to impose various economic sanctions on the Islamic Republic of Iran. By doing so, they have tried to decrease Iran’s political and economic influence in the Middle East

    Keywords: U.S. Foreign Policy, Islamic Republic of Iran, Israeli Lobby, ArabLobby
  • Hassan Momeni, Ahmad Irankhah Page 109

    The unique geographical location and established social factors have made the Middle East a strategically important region, as it lies at the center of the three continents of Asia, Europe, and Africa, offering the shortest air and water routes to Europe and Asia. It is therefore essential to study the various dimensions and effects of outer space on the region. The term outer space was first coined by the Soviet Union on October 4, 1957, and has been extensively researched in recent decades. The present era is therefore the period of advent of high technology, which is rapidly expanding, thus making it possible to reach ultra-atmospheric spaces. In the present Middle East landscape, there is a great deal of tension between countries. Any nation, which is able to possess a variety of science particularly control over outer space will enjoy a particular status. For this reason, conducting studies in this regard is of utmost importance especially for Iran, given its search for technological advances and pursuit of aerospace programs. Such studies will enhance Iran’s sociopolitical influence, boosting its regional and even international power.

    Keywords: Outer Space, Geopolitical Power, Space Technology, Middle East
  • Saeed Attar, Elham Rasoli Sani Abadi, Tayebe Akbar Abadi Page 137

    Recent years events in Middle East particularly Persian Gulf have caused serious competition and conflict between Iran and Arabic countries of the Persian Gulf, especially Saudi Arabia. This has caused that some these countries try to form Arabic coalitions and alliances such as joint Arab military force plan (Arab NATO). This intensified competition and conflict that may causes to form some new coalitions can be examined in the framework of the “balance of threats” Stephen Walt. By using descriptive - analytical and data collection of the library, the paper tries to answer this question: what grounds are there for the formation of Arab NATO plan based on the four variables of the Walt’s theory? The results show that the field has been provided for the formation of Arab NATO because to intensifying of the negative aspects of the four main variables power, Neighborhood, aggressive capability and intentions in relations between Iran and Arabic countries such as Saudi Arabia. Arab NATO could causes more being security of Iran. So Iran’s economic development will be faced with new problems. Therefore some actions such as designing of specific policies to prevent the formation of such an alliance and designing of expanded political and economic cooperations with some Arab countries have a common interest with Iran can reduce the risks of Arabic balance of threat against Iran.

    Keywords: Balance of threat, Alliance, Coalition, Arabic Countries of thePersian Gulf, Arab NATO plan, Iran
  • Milad Kiyaei Page 163

    Since the beginning of Israeli-Turkish relations, their ties have been greatly affected by the Arab-Israeli relations. After a decade of close economic, diplomatic, and military ties, their bilateral relations became strained in 2000. The Second Intifada, the rise of Erdogan and the Justice and Development Party (AKP), the Second Lebanon War, and the Israeli-Gaza conflict are all the factors that have strained such relations. There are many economic and security reasons for Turkish-Israeli cooperation. Using a descriptive-analytical approach examining the context of Turkish-Israeli relations, this article shows that despite the common interests, the differences in the political approaches of the two countries preclude the complete resolution of the disputes. Although the 2016 reconciliation sparked bilateral cooperation in recent years, it is still too early to talk about wider security and diplomatic cooperation. This article argues that as long as the AKP holds power in Turkey, diplomatic relations remain limited as it has historically been possible to make a distinction between economic interests and political differences for the two countries.

    Keywords: Israel, Turkey, Middle East, Palestine, Regional Securit